Λουκέτο σε τμήματα του Α.Π.Θ.

Λουκέτο σε τμήματα του Α.Π.Θ.

Αρ. Πρωτ. 4584/06.10.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σε αναστολή της λειτουργίας τους, είναι αναγκασμένα να προχωρήσουν ορισμένα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των αποσπάσεων διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ κινδυνεύουν με λουκέτο. Στο μεν πρώτο τμήμα 30 διδάσκοντες αναλογούν για την εκπαίδευση 2.000 ενεργών φοιτητών, με ορατή την μη υλοποίηση του προγράμματος σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος και αποτέλεσμα την σταδιακή απαξίωσή του.

Ακόμη και στα τμήματα των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, παραμένει άγνωστη η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ και εδώ είναι ορατός ο κίνδυνος του λουκέτου. Εννέα εκπαιδευτικοί διδάσκουν στο συγκεκριμένο τμήμα, όταν η διοίκησή του, ζήτησε την απόσπαση 59 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών. Η αναστολή της λειτουργίας της σχολής είναι πλέον εμφανής, ενώ δεν λείπουν και οι τραγελαφικές καταστάσεις, όπου καθηγητές και φοιτητές αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση γραφειοκρατικών και τεχνικών ζητημάτων. Η εύρυθμη λειτουργία των παραπάνω τμημάτων κινδυνεύει και το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει μπροστά στην κατάσταση που οδηγείται το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί άμεσα στην κάλυψη των κενών και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα τμήματα του ΑΠΘ, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο;

Απάντηση Υπουργείου